Илинден – 20.юли

 

Не се работи и не се влиза в морето!
 

Българската православна църква почита паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

 

Християните го наричат още от древността "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

 

Пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина.

Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч".

 

Това обяснява и името на пророк Илия, което означава Сила Господня.

Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

 

В народните вярвания светецът се почита като повелител на небесните стихии - господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете.

 

Според старо поверие на Илинден хората не трябва да влизат в реките и в морето, защото може да се удавят, тъй като на своя празник св. Илия обичал „да си взима курбан”.

 

Илинден идва с мъртва хватка на морето, което взима жертва на този ден, казват старите рибари.

 

Времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа на вътре.

 

Една стара легенда разказва, че свети Илия имал две сестри – Мария и Магда. Веднъж той им казал, че в деня, в който се празнува името му, той ще погуби света, като изсипе над него гръмотевиците, които владее. Но тъй като не знаел кой точно е този ден, все питал сестрите си. Те пък, знаейки за неговата закана, все го лъжели и казвали: "Отмина вече".

 

Св. Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със смърт.

 

Според преданието от небето се спуснала колесница с впрегнати огнени коне и го отнесла на небето. Оттогава св. Илия управлява гръмотевиците и трескавиците на лятото и го наричат Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодол.

 

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който се разхожда по небето с огнената си колесница с шест коня и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

 

Гръмотевиците са знаци, че ще има плодородие.

 

През зимата гръмотевици няма. Тогава свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг.

 

Според народните поверия на Илинден не бива да се работи, за да не се разсърди светията.

 

Според традиция на трапезата се слага варен петел и се меси обреден хляб.

 

По стар стил Илинден се празнува на 2 август, когато избухва и Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година за Освобождението на Македония и Одринско. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

 

На този ден имен ден имат: Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa

На Илинден празнуват още: Абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и покровител е свети пророк Илия.

 

 

По материали от интернет.




{START_COUNTER}