Днес е Никулден, 200 000 черпят

Днес е Никулден, 200 000 черпят  | StandartNews.com

София. Двеста хиляди българи черпят за деня на св. Николай Чудотворец, сочи статистиката на ГРАО. Именяците с това име са 106 246. Никола пък са кръстени 43 818 души. 8 179 са българите с името Кольо.

14 513 са дамите с името Нина, които ще приемат поздравления и цветя. Николините също ще трябва да съберат около софрата своите близки и приятели. 17 282 в България са дамите с това име. По малко срещани са имената на Николета, Ненка и Нино - съответно 4 861, 2 315 и 585.

Свети Николай Чудотворец е покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. По традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба с люспи, най-често шаран, защото той е слуга на светеца.

Легендата гласи, че веднъж, когато св.Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Св.Николай хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.

Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Според народните вярвания, ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре.

Задължително на трапезата трябва да има и рибник.

Св. Никола е роден е през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Води праведен монашески живот и е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. През 1099 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега.

Честит празник на всички именници! И не забравяйте, че на Никулден гости не се връщат и трапезата не се вдига!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай