Семейство

На 14 януари да честитим имен ден на Нина!

Днес е денят на Св. Равноапостолна Нина

14.01.2023г. / 05 37ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо.

Ако Нина е съкратено от Николина, може би празнувате на Никулден. Но ако е само Нина, днес е денят на вашата светица-покровителка. Името е с древен вавилонски произход – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.

Макар че се счита за руско, това лично женско име се радва на международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „нина“.

Честито на всички именици!

Още за Света Нина:

Света Нина е родена в Кападокия в семейството на знатни и благочестиви хора. На 20 години Нина заедно с майка си и баща си се местят да живеят в Йерусалим, тъй като майка й била сестра на йерусалимския патриарх. По-нататък съдбата я отвежда в Иверия – днешна Грузия, където Света Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние.

Коментирай