На 16.07 православната църква чества Св. мъченица Юлия девица

Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно семейство. Тя е живяла през 3 век и била дъщеря на знатни родители езичници. Още от малка била сгодена за Елевсий, също от знатен род и езичник. Когато повярвала в истинския Бог Юлия отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник.

 

След като персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била все още почти дете също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не искала да се върне към езичеството.

 

Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения, хвърлили я в тъмница и я измъчвали жестоко.

 

С пламенна молитва и неземна помощ Юлиания превъзмогвала телесната болка, но не се отрекла от Христос. Накрая загинала мъченически разпната на кръст заедно с още над 600 души, които просветила в Христовата вяра.

 

Имен ден празнуват Юлия, Юлиан, Юлиян, Юлиана, Юлияна.

 

 

По материали от интернет.




{START_COUNTER}